φόρτωση...
Οι Ομάδες Κοινωνικών Δεξιοτήτων απευθύνονται σε παιδιά με δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση. Η ένταξη ενός παιδιού σε συγκεκριμένη ομάδα γίνεται βάσει της ηλικίας του και των εξατομικευμένων στόχων που θέτουμε για το κάθε παιδί.
Στόχος του προγράμματος είναι η καλλιέργεια δεξιοτήτων που σχετίζονται με την κοινωνική αλληλεπίδραση των παιδιών. Μέσα από μια σειρά δομημένων δραστηριοτήτων, τα παιδιά ασκούν δεξιότητες διαπροσωπικής επικοινωνίας, συνεργασίας, συμμόρφωσης, διεκδίκησης, επίλυσης συγκρούσεων, λήψης αποφάσεων, αυτοελέγχου, έκφρασης και διαχείρισης συναισθημάτων. Επιπλέον στόχος είναι η ανάπτυξη της λεκτικής επικοινωνίας, η αυτογνωσία, η βελτίωση της αυτοεικόνας και της αυτοεκτίμησης των παιδιών που συμμετέχουν.
Στις ομάδες χρησιμοποιούνται δραστηριότητες όπως ομαδικά παιχνίδια και παιχνίδια ρόλων. Μέσα σε ένα ασφαλές και σταθερό πλαίσιο αναπτύσσονται και δοκιμάζονται οι κοινωνικές–επικοινωνιακές δεξιότητες αλλά και οι κατάλληλες κοινωνικές συμπεριφορές. Έτσι διευκολύνεται η έκφραση και η κατανόηση των προσωπικών συναισθημάτων αλλά και των συναισθημάτων των άλλων (ενσυναίσθηση), επιδιώκεται η αυτογνωσία, δοκιμάζονται διάφορες συμπεριφορές και ελέγχονται διάφορες τεχνικές επίλυσης προβλημάτων ενώ παράλληλα οριοθετείται και πλαισιώνεται η εκάστοτε εμπειρία.
Η ομάδα θεωρείται και είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας κατά συνέπεια στο πλαίσιό της δίνεται η δυνατότητα στο άτομο να δοκιμάσει και να μάθει τους κατάλληλους τρόπους αλληλεπίδρασης σε ένα ασφαλές περιβάλλον που σέβεται και στηρίζει την διαφορετικότητα του καθενός.
Προτού ενταχθεί το παιδί στην ομάδα, πραγματοποιούνται ορισμένες ατομικές συνεδρίες προκειμένου τόσο να γίνει διερεύνηση των δυνατοτήτων του παιδιού αλλά και να προετοιμαστεί το παιδί για την ομαδική εμπειρία.
Συμβουλές προς γονείς
Τρόποι για να αναπτύξουμε τις κοινωνικές δεξιότητες στα παιδιά
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίξει με τα άλλα παιδιά. Προσκαλέστε ένα γείτονα, συμμαθητή ή τον ξάδελφό του για να παίξουν μαζί για λίγες ώρες. Κρατήστε την επίσκεψη σύντομη και μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους. Να είστε διαθέσιμοι να βοηθήσετε τα παιδιά να ξεκινήσουν με ένα παιχνίδι.
Παίξτε παιχνίδια με το παιδί σας, ώστε να μαθαίνει πώς να μοιράζεται και να περιμένει την σειρά του.
Διδάξετε στο παιδί σας τις λέξεις που χρειάζεται για να εκφραστεί. “Μπορώ να παίξω με το παζλ τώρα;” Υπενθυμίστε στο παιδί σας να “χρησιμοποιεί τα λόγια του” για να εκφράσει αυτό που θέλει και να μειώσει το κλαψούρισμα και τις επιθετικές συμπεριφορές.
Διδάξετε την έννοια του συμβιβασμού στο παιδί σας. “Θα παίζουμε κρυφτό τώρα και αργότερα μπορούμε να παίξουμε και κυνηγητό που θες”, “Αφού αγοράσαμε τσίχλες για εσένα την περασμένη εβδομάδα, σήμερα θα αγοράσουμε καραμέλες για τον Νίκο.”
Παιδιά προσχολικής ηλικίας που χτυπούν ή χρησιμοποιούν απαράδεκτη γλώσσα μπορούν να το κάνουν επειδή βλέπουν τους ενήλικες γύρω τους να ενεργούν επιθετικά. Είναι σημαντικό για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να συμπεριφέρονται σωστά, ώστε να παραδειγματίζουν και τα παιδιά γύρω τους.
Ο θυμός ενός παιδιού προσχολικής ηλικίας μπορεί να βγει εκτός ελέγχου, επειδή δεν μπορούν να εκφράσουν με λόγια αυτό που θέλουν ή χρειάζονται. Αν π.χ ένα παιδί αρπάξει ένα παιχνίδι από ένα άλλο παιδί, θα πρέπει να διδαχτεί να χρησιμοποιήσει τα λόγια “εγώ παίζω με την κούκλα τώρα, δώσε την μου” αντί του χτυπήματος ή του αρπάγματος του παιχνιδιού.
Δώστε στο παιδί σας περισσότερο χρόνο για να μιλήσει, επιτρέποντας του να οργανώσει τις σκέψεις του και να σκεφτεί για το τι θέλει να πει.
Μην δίνετε σε ένα παιδί που κλαψουρίζει ή ενεργεί επιθετικά αυτό που θέλει. Η αρνητική συμπεριφορά γίνεται συχνά από ένα παιδί για να απαιτήσει την προσοχή σας. Μην αντιδράτε σε κάθε αρνητική συμπεριφορά δείχνοντας προσοχή, ή φωνάζοντας, γιατί επιβεβαιώνετε έτσι την άποψη του παιδιού ότι οι φωνές ή η γκρίνια έχουν δύναμη.
Επαινέστε το παιδί σας όταν κάνει το σωστό και ενεργεί κατάλληλα.
Αποσπάστε την προσοχή του με κάτι άλλο για να βοηθήσετε το παιδί σας να απομακρυνθεί από την κατάσταση που προκαλεί το πρόβλημα.
Αντήνορος 21, 11634, Αθήνα, Παγκράτι (όπισθεν Κάραβελ)
Στάση Μετρό: Ευαγγελισμός
(+30) 210 7560 506
(+30) 6977 770 258
info@familyplus.gr