φόρτωση...

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΓΑΜΟΣ...ΓΙΝΕΤΑΙ;

Σταυρούλα Χερσονιωτάκη
Ψυχολόγος – Σύμβουλος ζεύγους

Υπάρχουν ζευγάρια που φαίνονται απόλυτα ταιριαστά μεταξύ τους, διασκεδάζουν, σέβονται ο ένας τον άλλον και ζουν χρόνια μαζί. Και πολλοί αναρωτιούνται πώς τα καταφέρνουν, πώς είναι δυνατόν; Αυτή η παραμυθένια εικόνα δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν προβλήματα στη σχέση, ούτε το αντίστροφο, οτι δηλαδή η ύπαρξη προβλημάτων καταδεικνύει μια κακή σχέση. Φαίνεται πως ευτυχισμένα ζευγάρια είναι εκείνα που ξέρουν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα προβλήματα που αναπόφευχτα παρουσιάζονται σε μια μακροχρόνια σχέση.

Συνταγή επιτυχίας δεν υπάρχει, αλλά είναι καλό να έχετε στο νου σας τις παρακάτω προτάσεις που βοηθούν μια σχέση να παραμείνει υγιής και ευτυχισμένη.

Πατάμε γερά στη γη

Δεχτείτε πως τα καρδιοχτύπια και η αγωνία των πρώτων ραντεβού δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Τη θέση τους θα πάρει μια βαθιά και ουσιαστική σχέση καθώς η οικειότητα θα αυξάνεται. Μια μακροχρόνια σχέση έχει τα πάνω και τα κάτω της και η προσδοκία πως όλα θα είναι ρόδινα δεν είναι ρεαλιστική και οδηγεί σε μεγάλες απογοητεύσεις.


Δουλεύουμε για τη σχέση

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως οι καλές σχέσεις απλά κυλούν χωρίς προσπάθεια. ΄Ετσι όμως, τα προβλήματα μεγαλώνουν και φτάνει η στιγμή που είναι πλέον άλυτα. Είναι πολύ σημαντικό να συζητάτε και να αντιμετωπίζετε κάθε πρόβλημα, διαφωνία ή δυσκολία που παρουσιάζεται από την πρώτη στιγμή προτού γίνει πληγή βαθιά κι αθεράπευτη.


Περνάμε χρόνο μαζί

Η έκφραση «ποιοτικός χρόνος» είναι χιλιοειπωμένη, όμως τόσο σημαντική για μια σχέση. Προσπαθείστε να περνάτε χρόνο με το ταίρι σας χωρίς παιδιά, κινητά τηλέφωνα και τηλεόραση κάνοντας πράγματα που απολαμβάνετε και οι δύο μαζί.


Αφήνουμε χώρο

Το να περνάτε χρόνο χωριστά είναι επίσης ουσιαστικό. Διαφορετικές δραστηριότητες, ενδιαφέροντα και φίλοι σας δίνουν την ευκαιρία να καλλιεργήσετε άλλες πλευρές του εαυτού σας, να ανανεωθείτε και να «επιστρέψετε» στη σχέση με νέες εμπειρίες.


Δεν απαιτούμε από τον άλλον να αλλάξει

Με το να σταματήσετε να προσπαθείτε να αλλάξετε τον σύντροφό σας, μειώνετε σε μεγάλο βαθμό τους λόγους καυγάδων. Αντ’αυτού, είναι προτιμότερο να προσπαθήσετε να ικανοποιήσετε το έτερόν σας ήμισι και να γίνετε όσο το δυνατόν καλύτερος σύντροφος.


Συμφωνούμε οτι διαφωνούμε

Σε μια σχέση υπάρχουν θέματα που δεν βρίσκουν ποτέ λύση. Αντί να σπαταλάτε ενέργεια και χρόνο καυγαδίζοντας, μπορείτε απλά να αποδεχτείτε οτι δύο άνθρωποι δεν μπορούν να ζουν μαζί για χρόνια χωρίς να διαφωνήσουν. Σε μια ευτυχισμένη σχέση κάποιοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι.


Είμαστε ειλικρινείς

Μπορεί να μην αρέσουν πάντα στον άλλον αυτά που θέλετε να πείτε αλλά είναι καλύτερο απ΄το να αμφισβητεί ο σύντροφός σας την ειλικρίνειά σας. Η εμπιστοσύνη ειναι κύριο συστατικό σε μια σχέση και αν χαθεί, χρειάζεται πολλή δουλειά και χρόνο για να ξαναχτιστεί. Αυτό που χρειάζεται η σχέση είναι να είστε ειλικρινείς ως προς τα δικά σας συναισθήματα.


Σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και δεν τον θεωρούμε δεδομένο

Συμπεριφερθείτε απέναντι στο σύντροφό σας με σεβασμό και εκτίμηση και θα κάνει και εκείνος το ίδιο. Προσπαθείστε να υπενθυμίζετε τακτικά στον άλλον πόσο σημαντικός είναι για σας και πως αισθάνεστε για εκείνον.

Αντήνορος 21, 11634, Αθήνα, Παγκράτι (όπισθεν Κάραβελ)
Στάση Μετρό: Ευαγγελισμός
(+30) 210 7560 506
(+30) 6932 981 527
info@familyplus.gr

η ομάδα μας • ο χώρος μας •