φόρτωση...

ΓΙΑΤΙ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΟΥΝ;

Η πορεία προς μια υγιή κι ευτυχισμένη σχέση είναι γεμάτη με δυσκολίες και προκλήσεις αλλά ταυτόχρονα ανταμοίβει όσο λίγα πράγματα στη ζωή. Οι συγκρούσεις και οι εντάσεις περιέχονται σε κάθε σχέση και είναι αναμενόμενες και φυσιολογικές. Οι παρακάτω λόγοι περιγράφουν κάποια από τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια.

Μη τήρηση υποσχέσεων, ψέμματα, απιστία

Όταν προδίδεται κατά τέτοιο τρόπο η εμπιστοσύνη του ενός, συχνά το αποτέλεσμα είναι ο χωρισμός. Αν η εμπιστοσύνη στο ζευγάρι προδίδεται επανειλημένα, τα προβλήματα συσσωρεύονται και το κίνητρο να παραμείνουν μαζί μειώνεται. Οι σύντροφοι σε μια υγιή σχέση συμφωνούν να συμβιβάσουν κάποιες από τις διαφορές τους κι αν τηρήσουν την υπόσχεσή τους, η σχέση παραμένει δυνατή. ΄Ομως, τα επαναλαμβανόμενα ψέμματα και η απιστία είναι λόγοι που μπορούν να εξηγήσουν γιατί οι σχέσεις τελειώνουν.


Διαφορά δύναμης

Ένας συνήθης λόγος που τα ζευγάρια χωρίζουν είναι όταν ο ένας σύντροφος έχει περισσότερη δύναμη στη λήψη αποφάσεων από τον άλλον. Όταν ένα άτομο παίρνει συνήθως τις αποφάσεις σχετικά με τις δραστηριότητες, τους φίλους, τα οικονομικά θέματα, τα θέματα του νοικοκυριού, τις διακοπές, και ούτω καθεξής, η σχέση μπορεί να γίνει ασταθής. Αν η αίσθηση της ισότητας δεν υπάρχει, μια αποτυχημένη σχέση θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα.


Στερεότυπα

Μύθοι για τα δύο φύλα περιλαμβάνουν πεποιθήσεις όπως “Οι άνδρες αγαπούν το σεξ περισσότερο από τις γυναίκες» ή «Οι γυναίκες είναι παθητικές» ή «Οι άνδρες βγάζουν περισσότερα χρήματα από ό, τι οι γυναίκες”. Αν ο ένας σύντροφος πιστεύει αυτά τα στερεότυπα, δημιουργούνται λανθασμένες πεποιθήσεις, κάτι που είναι δυνατόν να οδηγήσει σε μεγαλύτερες πιθανότητες μιας αποτυχημένης σχέσης. Μια ισορροπία της δύναμης μπορεί να σώσει έναν γάμο.


Η έλλειψη αυτογνωσίας

Αν ένας ή και οι δύο σύντροφοι δεν ικανοποιούν τα ενδιαφέροντα, τις ανάγκες , τις επιθυμίες, τα μελλοντικά σχέδια, τους στόχους, τις αξίες, τη σεξουαλική συμπεριφορά,καθώς και τις προτιμήσεις τους, τότε είναι δύσκολο για αυτούς να συμμετάσχουν σε μια υγιή σχέση. Η αυτογνωσία βοηθά τους συντρόφους να επικοινωνούν ποιοι είναι και τι θέλουν κάτι που μπορεί να αποτρέψει τη διάλυση μιας σχέσης. Αυτό μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο ζευγάρια χωρίζουν, ειδικά αν είναι μαζί από όταν ήταν νέοι.


Χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανασφάλεια και έλλειψη αυτοπεποίθησης

Τα ζευγάρια μπορεί να χωρίζουν γιατί ο ένας σύντροφος αισθάνεται ανάξιος να αγαπηθεί. Αυτή η ανασφάλεια μπορεί να οδηγήσει σε κτητικότητα και υπερβολική εξάρτηση, η οποία δεν είναι υγιής για μια σχέση αγάπης. Η οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης είναι ένας τρόπος για να αποφευχθεί η αποτυχία στη σχέση.


Αναποτελεσματική επικοινωνία

Αν και οι δύο σύντροφοι δεν μπορούν να μοιραστούν τις σκέψεις, τα συναισθήματά τους, τις γνώμες, τις αξίες, τις ανάγκες, τις απογοητεύσεις, ή ακόμα και τις χαρές τους, μια αποτυχημένη σχέση θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα αυτού του προβλήματος.


Θέματα ελέγχου

Αν ένας σύντροφος προσπαθεί να ελέγξει ή να χειριστεί τον άλλο, η σχέση μπορεί να γίνει αδύναμη – ή ακόμα και επικίνδυνη. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί με διαφορετικούς τρόπους, όπως ο έλεγχος κινήσεων , οι απειλές, οι διαταγές. Αυτό δεν δείχνει αγάπη και τρυφερότητα, και φυσικά οδηγεί σε αποτυχημένες σχέσεις.


Κακοποίηση

Αυτός είναι ο πιο προφανής, αλάνθαστος τρόπος για να αιτιολογήσει γιατί τα ζευγάρια χωρίζουν. Διαφορετικοί τύποι της κακοποίησης είναι προσπάθειες να αποκτήσει ο ένας τον πλήρη έλεγχο του άλλου. Αν και τέτοιου είδους σχέσεις θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως, είναι πολλοί εκείνει που μένουν για διάφορους περίπλοκους λόγους.

Αντήνορος 21, 11634, Αθήνα, Παγκράτι (όπισθεν Κάραβελ)
Στάση Μετρό: Ευαγγελισμός
(+30) 210 7560 506
(+30) 6932 981 527
info@familyplus.gr

η ομάδα μας • ο χώρος μας •