φόρτωση...

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΠ/Υ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ;

Μυρτώ Μιχαηλίδη
Ειδική Ψυχοπαιδαγωγός

Τα χαρακτηριστικά της ΔΕΠ/Υ

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ) αποτελεί μια από τις συχνότερες νευροαναπτυξιακές διαταραχές της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Εμφανίζεται περίπου στο 5-7% του μαθητικού πληθυσμού, ενώ η κλινική της εικόνα διαφέρει από παιδί σε παιδί. Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση για να τεθεί η διάγνωση είναι οι δυσκολίες να παρουσιάζονται σε όλα τα πλαίσια όπου κινείται το παιδί (δηλαδή τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο) και να επηρεάζουν σημαντικά τη σχολική του απόδοση και τις κοινωνικές του σχέσεις.

Με βάση τα συμπτώματα, διακρίνονται τρεις τύποι της διαταραχής:

ΔΕΠ/Υ, με προεξάρχοντα τον απρόσεκτο τύπο
Ο τύπος αυτός απαντάται συχνότερα σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Το πρόβλημα της ελλειμματικής προσοχής γίνεται συνήθως εμφανές με την έναρξη της σχολικής φοίτησης, καθώς το παιδί καλείται να εστιάσει την προσοχή του, να οργανωθεί και να συμμορφωθεί με κανόνες και οδηγίες. Τα παιδιά με τον απρόσεκτο τύπο της ΔΕΠ/Υ δεν μπορούν να συγκεντρωθούν, αποσπώνται εύκολα από μη σχετικά ερεθίσματα, δυσκολεύονται να οργανωθούν και να ακολουθήσουν οδηγίες, ξεχνούν και χάνουν πράγματα, ενώ κάνουν συχνά λάθη απροσεξίας.

ΔΕΠ/Υ, με προεξάρχοντα τον υπερκινητικό – παρορμητικό τύπο
Ο τύπος αυτός απαντάται συχνότερα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και εκδηλώνεται με έντονη παρόρμηση και υπερκινητική συμπεριφορά. Συχνά, όμως, τα συμπτώματα αποδίδονται στο αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού, με αποτέλεσμα να μη γίνεται έγκαιρη διάγνωση της διαταραχής. Τα παιδιά με τον υπερκινητικό τύπο της ΔΕΠ/Υ δυσκολεύονται να παραμείνουν σε μια θέση, φαίνονται ανήσυχα, κινούν νευρικά χέρια και πόδια, δεν περιμένουν τη σειρά τους, μιλούν συνεχώς, διακόπτουν τους άλλους και δεν σκέφτονται πριν ενεργήσουν.

ΔΕΠ/Υ, Συνδυασμένος τύπος
Στον τύπο αυτό της ΔΕΠ/Υ, το παιδί παρουσιάζει κάποιο συνδυασμό των ανωτέρω συμπτωμάτων απροσεξίας, υπερκινητικότητας και παρορμητικής συμπεριφοράς.
Συχνά, η ΔΕΠ/Υ παρουσιάζει συννοσηρότητα με άλλες αναπτυξιακές και ψυχικές διαταραχές, όπως ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (π.χ. δυσλεξία), ειδικές διαταραχές λόγου και ομιλίας, διαταραχές εναντιωματικής συμπεριφοράς, καθώς και διαταραχές άγχους και συναισθήματος.
Η ύπαρξη της ΔΕΠ/Υ μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όλη την οικογένεια και τις σχέσεις των μελών της. Οι διαπληκτισμοί αποτελούν συχνό φαινόμενο, αφού πολλοί γονείς συγχέουν τα συμπτώματα της ΔΕΠ/Υ με ανυπακοή.

Αντιμετώπιση της ΔΕΠ/Υ
Τα χαρακτηριστικά της ΔΕΠ/Υ εξελίσσονται καθώς το άτομο ωριμάζει, με τα στοιχεία της υπερκινητικότητας και της παρορμητικότητας να μειώνονται σημαντικά στην ενήλικη ζωή. Η διάσπαση της προσοχής, ωστόσο, συνήθως παραμένει και μετά την ενηλικίωση. Παρ’ όλα αυτά, τα εξατομικευμένα προγράμματα παρέμβασης μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων και να εξασφαλίσουν στα παιδιά μια ομαλή και παραγωγική πορεία στη ζωή τους. Η αντιμετώπιση της ΔΕΠ/Υ μπορεί να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό θεραπευτικών προσεγγίσεων, όπως μαθησιακή υποστήριξη, θεραπεία συμπεριφοράς, εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων και συμβουλευτικη γονέων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να κριθεί χρήσιμη η φαρμακοθεραπεία. Φυσικά, ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου είναι καθοριστικός για την επιτυχία οποιασδήποτε παρέμβασης. Τόσο το οικογενειακό όσο και το σχολικό περιβάλλον χρειάζεται να παρέχουν οργάνωση και σταθερότητα στα παιδιά με ΔΕΠ/Υ, ούτως ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν πλήρως το δυναμικό τους.

Αντήνορος 21, 11634, Αθήνα, Παγκράτι (όπισθεν Κάραβελ)
Στάση Μετρό: Ευαγγελισμός
(+30) 210 7560 506
(+30) 6977 770 258
info@familyplus.gr

η ομάδα μας • ο χώρος μας •